Polędwica Wellington
Skąd nazwa Wellington? Otóż nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie,nawet Wikipedia ma wątpliwości ;) Najbardziej przekonująca jest teoria, że danie to zawdzięcza swoją nazwę brytyjskiemu kucharzowi-patriocie, który po prostu chciał nadać klasycznemu francuskiemu daniu (filet de boeuf en croute) brytyjską nazwę. To trochę jak z kanałem morskim między Francją a Wielką Brytanią - Francuzi nazywają go La Manche, a Brytyjczycy English Channel ;) Warto też wspomnieć, że określenie "Wellington" funkcjonuje w odniesieniu do różnych dań, w których jakieś składniki są zapiekane w cieście francuskim. Np. wieprzowina (a la)Wellington(a), kurczak (a la) Wellington(a) czy warzywa (a la) Wellingtona.
Stek Wellington jest to polędwica otoczona farszem grzybowym oraz szynką dojrzewającą zapiekana w cieście francuskim. Przygotowa została przez naszego szefa kuchni. Podana na sosie Bermeńskim, który bazuje na sosie Holenderskim z dodatkiem estragonu. Nie jest to oryginalny sos do tego dania, ale smakiem bardzo przypomina oryginał.
Zapraszamy do Restauracji Zielonej na degustację tego pysznego dania.